November közepe van, lassan beköszöntenek a „hosszú téli esték”. Hoztunk nektek egy otthon is könnyen elkészíthető játékot a fénnyel és az árnyékkal. Ha tovább olvasol, megtudod, hogyan készíthetsz (akár gyermekeddel közösen) egyszerű, a legtöbb háztartásban fellelhető eszközökből árnyszínházat, mellyel garantáltan könnyebben telnek majd az esős délutánok.

Mire lesz szükséged?

Először is kis türelemre, egy csipet kitartásra, és jó adag fantáziára.

A paravánhoz pedig:

  • egy minél nagyobb kartondobozra
  • egy nem használt lepedőre (vagy bármilyen fehér anyagra)
  • ollóra, vagy sniccerre
  • ragasztópisztolyra
  • tiplifára
  • elemlámpára

Az árnybábokhoz:

  • egy gyermekrajz figurájára, vagy bármilyen nyomtatott, esetleg színezőből kivágott figurára (tehát maga a báb formára)
  • ollóra, ragasztóra, celluxra
  • kartonpapírra (esetünkben az újrafelhasználás jegyében gabonapelyhes doboz)
  • szívószálra

Hogy lesz ebből árnyszínház?

Kezdjük először a paravánnal.

A nagy kartondobozod egyik oldalát (célszerű az alját) vágd ki, úgy, hogy maradjon rajta egy kis perem, mert ide kell ragasztópisztollyal rögzíteni a kifeszített lepedő anyagot. Ez lesz a „képernyő”.

Hagyd meg a dobozod két oldalát, mert ez fogja stabilizálni a paravánt, hogy a játék hevében nehogy megbillenjen.

A meghagyott két oldal tetejére fúrj 1-1 lyukat, a kifeszített lepedőtől kb 15 cm-re, a két lyuk fogja megtartani a pálcát, amire az elemlámpát rögzítjük. Azért kell az a kb 15 cm távolság a lepedő és a fényforrás között, mert ami bekerül ebbe a fényutcába (tehát a lámpa és a vászon közé), az fog látszani a „képernyőn”.

A paravánnal meg is volnánk. Próbáljatok a kezeitekkel megjeleníteni különböző figurákat. A piciknek nagy élmény!

Lássuk, hogyan készül a legegyszerűbb árnybáb:

Akár egy gyermekrajz figurájából, de egy nyomtatott képből, vagy színezőből kivágott formából is lehet árnybáb. Ha megvan a forma, ragaszd rá egy erősebb kartonra, hogy legyen tartása, és bírja a strapát, majd vágd körül. A szívószálat be kell metszened kb 2-3 cm mélyen úgy, hogy egy háromágú „csillagot” kapj. Ennek a csillagnak a sugarait kell ráragasztanod celluxszal az árnybábod hátoldalára. Ezzel a szívószállal tudod majd odanyomni a vászonhoz a figurádat, hogy szép éles képet kapj.
Ezennel és azonnal meg is volnánk a legegyszerűbb árnybábbal!

Aki esetleg nagyon türelmes, és nem elégszik meg ennyivel, pici, hegyes ollóval, vagy sniccerrel vághat szemet, orrot stbt a bábnak.

Játszunk együtt “árnyékosat”!

– ahogy a gyerekek szokták mondani.
A kicsikkel való bábozás egyik fontos szempontja, hogy a gyermek számára belátható legyen az a tér, amiben játszik. Az árnyszínház papír paravánja tökéletes erre a feladatra.
Várjuk élménybeszámolóitokat!